Αγία Σοφία: Αντιδράσεις για τις ζημιές στην ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη

Ημερομηνία: 19-04-2022

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εικόνες από την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η σιδερένια πύλη με ύψος 7 μέτρα, που αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία, απεικονίζεται σε αναρτήσεις στα social media να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Μετά από την καταγγελία, σήμερα το απόγευμα (18.04.2022) γύρω στις 20:45, διαπιστώσαμε ότι η ιστορική (Αυτοκρατορική Πύλη) της Αγίας Σοφίας ήταν σε αυτή την κατάσταση και την φωτογραφίσαμε. Αφού ο υπεύθυνος ασφαλείας που ήταν σε υπηρεσία είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι, είπε ότι ονομάζεται Talip Bey και ότι είναι ο υπεύθυνος διευθυντής της Αγίας Σοφίας» αναφέρει σε σχετική ανάρτησή της η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης.

Η Ένωση εξήγησε ότι οι αρχές δεν είχαν καταγραφές από κάμερες και σύμφωνα με τον υπεύθυνο δεν ήταν κάτι ανησυχητικό. Τους διαβεβαίωσε δε, ότι η πόρτα θα επισκευαστεί.

«Ακόμα και όταν είπαμε ότι θα κάνουμε καταγγελία στην Εισαγγελία για να βρεθεί ο ένοχος, είπε ότι είχαμε κακές προθέσεις και θέλαμε να δημιουργήσουμε σκηνή. Δεν αποδεχόμαστε και ποτέ δεν θα αποδεχθούμε ότι ένας τέτοιος άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την Αγία Σοφία, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα του κόσμου.

»Θα υποβάλουμε ξεχωριστή καταγγελία τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να απομακρύνουμε αυτό το άτομο από αυτήν τη θέση το συντομότερο δυνατό.» αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της υπογεγραμμένη από το διοικητικό συμβούλιο.

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης πρόσθεσε στις αναρτήσεις της μεταξύ άλλων τους λογαριασμούς του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων και την αρμόδια αρχή της Κωνσταντινούπολης απαιτώντας να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες και να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το περιστατικό.

Κάνοντας δήλωση σχετικά με το θέμα στο sigmalive, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, είπε πως «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με σχόλια στα social media, η ζημιά προκλήθηκε από τον συνωστισμό.

ΠΗΓΗ: LIFO

radio
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Πρωτοσέλιδα

kygeias
kygeias