Archive of Desire: O Καβάφης ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη

Ημερομηνία: 29-04-2023

Ο Κ. Π. Καβάφης ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και ακτινοβολεί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Στην επέτειο των 160 ετών από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη και 90 από τον θάνατό του, το Ίδρυμα Ωνάση που διαχειρίζεται το Αρχείο Καβάφη από το 2012, παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη ένα φεστιβάλ με το γενικό τίτλο «Archive of Desire».

Για 9 ημέρες από την μία άκρη του Μανχάταν στην άλλη, ένα ευρύ φάσμα δράσεων και καλλιτεχνών θα αναδείξει με τον πιο θεαματικό τρόπο τον επιδραστικό χαρακτήρα του Αλεξανδρινού ποιητή και τον αντίκτυπο του έργου του σε παγκόσμια κλίμακα. Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες καλλιτέχνες, από την Laurie Anderson και την Julianne Moore μέχρι τον Nick Cave και τον Bob Faust και από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Λένα Πλάτωνος μέχρι την Εύη Καλογηροπούλου και τον Νέγρο του Μοριά, εμπνέονται από το έργο του εμβληματικού ποιητή παρουσιάζοντας μια σειρά εκδηλώσεων που θα ξεδιπλωθούν από τη λεωφόρο Μάντισον μέχρι το Μπάουερι και το Μπρούκλιν.

Ήδη στους δρόμους και στα κτίρια του Μανχάταν ταξιδεύουν οι στίχοι της «Ιθάκης». Οι πρώτοι στίχοι του πιο δημοφιλούς ποιήματος του σπουδαίου ποιητή κοσμούν και φωτίζουν κτίρια που βρίσκονται κάτω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν, άλλοι στίχοι από το περίφημο ποίημα «Πρώτο Σκαλί» αποτυπώνονται σαν στένσιλ πάνω στα πεζοδρόμια των Νεοϋορκέζικων δρόμων συνοδεύοντας τα βήματα των περαστικών.

«Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο

πρέπει με το δικαίωμα σου νάσαι

πολίτης εις των ιδεών την πόλι.»

Με την ψηφιοποίηση και την ελεύθερη πρόσβαση στο Αρχείο, με την ενεργοποίηση νέων χώρων για το έργο του σε Αθήνα και Αλεξάνδρεια, και με περαιτέρω ανάδειξη της αξίας του με καλλιτεχνικές δράσεις σε όλο τον κόσμο, ο Κ.Π. Καβάφης συνεχίζει να έχει διεθνή απήχηση που διαρκώς πολλαπλασιάζεται.

Έχει εμπνεύσει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και λογοτεχνών, από τον David Hockney έως τον Leonard Cohen, από τον John Tavener έως τον Δημήτρη Μητρόπουλο, από τον Orhan Pamuk ως τον J.M. Coetzee, μεταξύ άλλων. Έχουν αφηγηθεί στίχους του από τον Sting και τον Paul McCartney έως τον Daniel Mendelson.

Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση είχε ζητήσει να διαβαστεί στην κηδεία της το αγαπημένο της ποίημα, «Ιθάκη». Ο λογοτέχνης E. M. Forster τον παρότρυνε διαρκώς να δημοσιεύσει σε ευρύτερους κύκλους το έργο του. Ο Leonard Woolf (σύζυγος της Virginia Woolf) προσπάθησε και ο ίδιος να εκδώσει το έργο του μέσω του βρετανικού οίκου του, Hogarth Press.

Οι απεικονίσεις της πολυπολιτισμικότητας, της ετερότητας, της επιθυμίας και της queer ταυτότητας στο έργο του ήταν έτη φωτός μπροστά από την εποχή του. H επιρροή του δεν θα σταματήσει να διαποτίζει όλες τις γενιές σε κάθε άκρη του κόσμου.

Το φεστιβάλ «Archive of Desire» αποσκοπεί αφενός να εορτάσει τον ποιητή με όσους είναι εξοικειωμένοι με το έργο του και, αφετέρου, να μοιραστεί την πνευματική κληρονομιά του με αμέτρητους άλλους ανθρώπους για πρώτη φορά. Περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων εμπνευσμένων από τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, με στόχο την ανάδειξη του έργου του, μέσα από ένα φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών δράσεων που απλώνονται σε όλη την πόλη, εμπλουτίζοντας την ενασχόλησή μας με τον ποιητή μέσω της τέχνης και του λόγου κορυφαίων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, ανθρώπων με παγκόσμια επιρροή.

Το διαθεματικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει μια σειρά από περφόρμανς, παρουσιάσεις ψηφιακής τέχνης, προβολές ταινιών μικρού μήκους, αναγνώσεις ποίησης, λογοτεχνικές συζητήσεις, ένα visual rave, ένα αισθητηριακό πολυεπιστημονικό βιβλίο-ταξίδι, μια μεγάλη υπαίθρια τοιχογραφία, ψηφιακές και ηχητικές εγκαταστάσεις και πολλές άλλες ζωντανές εκδηλώσεις, σε επιμέλεια της συνθέτριας Paola Prestini, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του National Sawdust, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση της σύγχρονης μουσικής, υπό τη δημιουργική καθοδήγηση της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση. Η Senior Advisor του Onassis USA και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Karen Brooks Hopkins, είναι η εκτελεστική παραγωγός του φεστιβάλ.

Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ καθώς και ολόκληρο το πρόγραμμά του στο Archive of Desire” – Ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)

radio
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Πρωτοσέλιδα

library
kygeias