Κύκλος επετειακών λογοτεχνικών παρουσιάσεων για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης – Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων

Ημερομηνία: 14-05-2022

Το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 19:00, στον κήπο της Δημοτικής βιβλιοθήκης Νέας Σμύρνης (Αϊδινίου 28), η συγγραφέας Ξένη Μουχίμογλου θα μιλήσει  μέσα από το βιβλίο της «Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων» για τα οικογενειακά της βιώματα.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το βιβλίο της Ξένης Μουχίμογλου «Η καθημερινή ζωή στη Σμύρνη των Ελλήνων» είναι προϊόν πενταετούς έρευνας σε βιβλιοθήκες Μικρασιατικών Ερευνών και οικογενειακών βιωμάτων της συγγραφέα.

Στις σελίδες του βρίσκουμε όλο το παρασκήνιο  της εντολής των «Συμμάχων» στον Ελευθέριο Βενιζέλο για την Απόβαση στη Σμύρνη, πρόχειρα και βιαστικά, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, και τις αντιρρήσεις του Ιωάννη Μεταξά που επέμενε ότι «αυτή η επιχείρηση δεν βγαίνει», ξεκινώντας από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την εκδίωξη των Ελλήνων από τα Μικρασιατικά Παράλια -εγκατεστημένων εκεί πριν από 3000 χρόνια.

Πριν το τέλος επιχειρείται η περιδιάβαση στη Σμύρνη, τη μυθική πόλη. Όταν στη Σμύρνη κυριαρχούσαν   οι Έλληνες, κρατούσαν όλο τον πλούτο στα χέρια τους, και στις τράπεζες, τις χρυσές λίρες, για να μη χάνουν χρόνο, τις μετρούσαν με το ζύγι. Τα χρυσαφικά έλαμπαν στις βιτρίνες, και δεν υπήρχε κάτι στο Παρίσι που να μην το έβρισκες στη Σμύρνη. Τα γλέντια με τα φαγητά,  το σμυρνέικο τραγούδι και τον σμυρνέικο μπάλο έχουν μείνει στην ιστορία, όπως και οι περίπατοι στο θρυλικό Quai με τις κυρίες με τις καπελίνες τους και τα γάντια χειμώνα-καλοκαίρι, για να μη μαυρίζουν τα χέρια τους.

Περιγράφονται τα μέγαρα και οι μεγάλες οικογένειες, οι αριστοκρατικές λέσχες, τα μπεζεστένια (κλειστές αγορές), τα γλέντια, τα  ήθη και τα έθιμα και κάποιοι τύποι της Σμύρνης όπως οι «νταήδες» -λέξη παρεξηγημένη στις μέρες μας, οι οποίοι υπήρξαν θεματοφύλακες του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης. Όλα αυτά, μέχρι τη μέρα που η πρωτεύουσα της Ιωνίας  τυλίχτηκε στις φλόγες  και οι κάτοικοι έτρεχαν πανικόβλητοι στο λιμάνι για να σωθούν.

radio
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Πρωτοσέλιδα

kygeias
kygeias