Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας

Ημερομηνία: 13-11-2023

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας είναι ένα ιστορικό σωματείο και φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας στην πόλη της Ελευσίνας. Ιδρύθηκε το 1932 από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας που ήρθαν πρόσφυγες το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Αρκετοί ήρθαν με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923-24.

Το προσφυγικό σπίτι στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο ανήκε στην Καλλιόπη Φαγαδέα το γένος Κοντρογιάννη από την Σμύρνη. Οι κληρονόμοι της το δώρισαν στο Σύλλογο.

Η γενναιοδωρία τους έκανε εφικτή τη δημιουργία του Μουσείου. Η προσφυγική κατοικία επισκευάστηκε και παραμένει όπως ακριβώς ήταν στο τέλος της δεκαετίας του ’20. Αποτελεί δε η ίδια μουσειακό έκθεμα και στεγάζει τα κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει που και πως έζησαν οι Έλληνες της Μ. Ασίας όταν ήρθαν πρόσφυγες στην Ελευσίνα το 1922, να γνωρίσει τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους και να σχηματίσει µια πλήρη εικόνα των ιστορικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Φωτογραφίες: Eλένη Γρηγοριάδου

radio
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Πρωτοσέλιδα

library
kygeias