Οδοιπορικό στο Αφγανιστάν: Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ημερομηνία: 28-04-2023

Η αρχιτέκτονας και ερασιτέχνης φωτογράφος Λιλή Τσίγκου έχει ταξιδέψει στις πιο απίθανες γωνιές της γης, γνωρίζοντας ιστορικούς πολιτισμούς και φωτογραφίζοντας ανθρώπους και τόπους όπου η ζωή απέχει ή τουλάχιστον απείχε, μέχρι να μπει στη ζωή όλων το ίντερνετ, από το δυτικό μοντέλο.

Όλα αυτά τα χρόνια ωστόσο, από την εποχή ακόμα που ήταν φοιτήτρια, είχε ένα όνειρο που διάφορες καταστάσεις την έκαναν συνεχώς να το αναβάλλει: ένα ταξίδι στο Αφγανιστάν.

Η ίδια δεν είναι σίγουρη για το πώς «ανακάλυψε» τη χώρα, ίσως μέσα από το βιβλίο «Στη γη των αγνών» της Κάτιας Αντωνοπούλου. Μέσα στα χρόνια προστέθηκαν κι άλλα, όπως το «Return of a King» του Ουίλιαμ Ντάλριμπλ, όπου περιγράφεται η μεγάλη αποτυχία των Άγγλων να κυριαρχήσουν στο δυσπρόσιτο και γεμάτο βουνά κομμάτι της Ασίας, μια αποικιακή ταπείνωση στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η επιμονή της να μάθει περισσότερα την έκαναν να εντρυφήσει σε πληθώρα βιβλίων ελληνικού ενδιαφέροντος από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το Ελληνικό Βασίλειο της Βακτριανής, ανάμεσά τους και η περίφημη μελέτη του αείμνηστου Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, αρχαιολόγου ελληνικής καταγωγής από το Ουζμπεκιστάν.

Οι συνεχείς πόλεμοι και η ταραχώδης πολιτική κατάσταση της επέτρεψαν να ολοκληρώσει αυτό το όνειρο ζωής το φθινόπωρο του 2022. Μια μικρή παρέα που απαρτιζόταν από πέντε Έλληνες, τρεις γυναίκες και δυο άντρες, ξεκίνησε ένα ταξίδι με στόχο να διασχίσει τη χώρα σε αναζήτηση των πόλεων του Αλεξάνδρου με φόντο το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. Εξέδωσαν βίζα από τη διπλωματική αντιπροσωπεία που λειτουργεί στη Σόφια της Βουλγαρίας, πέταξαν από την Αθήνα στο Αμπού Ντάμπι και από εκεί, με αφγανική ιδιωτική εταιρεία, στην Καμπούλ.

Η πρωτεύουσα αποτέλεσε για δεκαοκτώ ημέρες το σημείο εκκίνησης και αναφοράς για κάθε αποστολή προς Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο. Ένα οδοιπορικό που ξεκίνησε από μια άλλη μεγάλη πόλη στα Δυτικά, τη Χεράτ, αλλιώς «Αλεξάνδρεια στην Αρεία».

lifo.gr

 

radio
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Πρωτοσέλιδα

kygeias
library