Σμύρνη – Ταξίδι στο χρόνο – Επετειακή λογοτεχνική παρουσίαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Σμύρνης

Ημερομηνία: 06-05-2022

Απόψε, στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νέας Σμύρνης και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται ένας κύκλος επετειακών λογοτεχνικών παρουσιάσεων για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.

Με αφορμή την 100ή επέτειο της Καταστροφής της Σμύρνης, όταν η ανθηρή μητρόπολη, το σημερινό Ισμίρ, καταστράφηκε ολοσχερώς και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά και τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου, ο διακεκριμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Lutz C. Kleveman κάνει ένα οδοιπορικό επί έναν ολόκληρο χρόνο στα ελληνικά νησιά και τη Σμύρνη που καταλήγει να μετατραπεί σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο.

Περιγραφή

Μεταφερόμαστε στη Χίο στο τέλος του 18ου αιώνα και παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον εξανδραποδισμό του πληθυσμού της, καθώς και στο προσφυγικό κύμα προς τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Στη συνέχεια περνάμε απέναντι στα παράλια της Μικράς Ασίας και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τότε που ζούσαν ειρηνικά εκεί Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, και ξαναζωντανεύουν μπρος στα μάτια μας οι εξελίξεις που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την Καταστροφή του 1922.

Το συνταρακτικό αυτό γεγονός και τη λήξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου διαδέχτηκε η ανταλλαγή πληθυσμών, κατά την οποία σχεδόν δύο εκατομμύρια χριστιανοί και μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους· αυτή η ανταλλαγή αποτέλεσε το πρότυπο για όλες τις εθνοκαθάρσεις του 20ού αιώνα.

Με βάση τις μαρτυρίες των ανθρώπων που συναντά και την επιτόπια έρευνά του, ο συγγραφέας αναζητά το νήμα της Ιστορίας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν αλλά και τις μετακινήσεις των πληθυσμών στο Αιγαίο, οι οποίες μοιάζουν να μην έχουν τέλος…

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Σμύρνης
Αϊδινίου 28
Τηλ: 213 2025961
radio
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Πρωτοσέλιδα

kygeias
kygeias