“Τα κειμήλια ζωντανεύουν το παρελθόν” – Περιοδική έκθεση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (Ε.Π.Μ.)
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Ε.Π.Μ.) πραγματοποίησε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:00, εκδήλωση με τίτλο: «Τα κειμήλια ζωντανεύουν το παρελθόν» και με αφορμή πρόσφατες δωρεές οικογενειακών κειμηλίων, εγκαινίασε περιοδική έκθεσή τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Προέδρου Χρήστου Γαλανίδη. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, ενώ παράλληλα προβάλλονταν εικόνες από το περιεχόμενο της έκθεσης.
Συγκεκριμένα:
Η βυζαντινολόγος δρ Γιασμίνα Μωυσείδου, στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Οι Δωρητές και η συγκρότηση των Μουσειακών Συλλογών: Έλξη και άπωση – ενθουσιασμός και αμηχανία», εξέτασε τη συμβολή των Δωρεών στη συγκρότηση των Μουσειακών Συλλογών στα δημόσια και ιδιωτικά Μουσεία και ιδρύματα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε αφενός στα προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν –για ποικίλους λόγους– κατά τη διαδικασία αποδοχής και ενσωμάτωσης των Δωρεών στις Μουσειακές Συλλογές και αφετέρου στην καθοριστική σημασία που έχουν οι Δωρεές για τα Μουσεία Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Η Λένα Καλπίδου, Αρχαιολόγος, Έφορος του Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού, με θέμα «Αρχικές και πρόσφατες δωρεές στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού φανερώνουν πρόσωπα και δράσεις», παρουσίασε τα εκτεθειμένα στην προσωρινή έκθεση κειμήλια και αναφέρθηκε στους δωρητές τους (Πελαγία Σουμελίδου-Αβραμίδου, Ουρανία σύζ. Χαράλαμπου Σουμελίδη, Κορίννα και Απόστολο Σουμελίδη, Γεώργιο Κ. Κωφίδη και Ουρανία Κ. Κωφίδου-Αλεξιάδου και Μιχάλη Μουρατίδη), αλλά και στους αρχικούς κατόχους τους (Γερβάσιο Α’ Σουμελίδη, Μητροπολίτη Χαλδίας, Γερβάσιο Β΄ Σουμελίδη, Μητροπολίτη Γρεβενών και Ματθαίο Κωφίδη, Βουλευτή Τραπεζούντας στην Οθωμανική Βουλή). Επεσήμανε τη σημασία των συγκεκριμένων κειμηλίων στην τεκμηρίωση γεγονότων, σχέσεων και δράσεων των Ελλήνων Ποντίων στη Μικρά Ασία, στην Ελλάδα, αλλά και στον Απόδημο Ελληνισμό (Καναδάς). Αναφέρθηκε, επίσης, στο χειρόγραφο γράμμα της συνελθούσης επιτροπής κρυφίων χριστιανών (Τραπεζούντα 1857), το οποίο διαφύλαξε το Μουσείο Μπενάκη από το 1936 και το επέστρεψε πρόσφατα στην Ε.Π.Μ. (συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση).
Η Γεωργία Χαριτίδου, Δρ Φιλολογίας, Γεν. Γραμματέας της Ε.Π.Μ. με θέμα ομιλίας «Τα σιγίλια που διαθέτει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών» αναφέρθηκε στα πατριαρχικά κείμενα (σιγίλια) που ο Γεώργιος Κανδηλάπτης-Κάνις, εκπαιδευτικός και συγγραφέας πολλών συγγραμμάτων για τις παραδόσεις και την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, διέσωσε από την επαρχία Χαλδίας και Χερριάνων και δώρισε στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Στην εισήγηση τονίστηκε η αξία των συγκεκριμένων κειμηλίων (συμπεριλαμβάνονται μερικά στην περιοδική έκθεση) και το ποικίλο περιεχόμενό τους, που αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή των Ελλήνων του Πόντου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης, αρκετοί από τους δωρητές -μάλιστα μερικοί ήρθαν από τη Β. Ελλάδα- απόγονοι παλαιότερων δωρητών, μέλη και φίλοι της Ε.Π.Μ.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γεν. Γραμματέας της Ε.Π.Μ. Γεωργία Χαριτίδου, δ.φ.
Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Μ. www.epm.gr και στην σελίδα της στο facebook.