Β. Χατζατουριάν: “Είναι τόσο τεράστιο το μέγεθος του Μίκη που κάθε λέξη ακούγεται ελάχιστη”

Ημερομηνία: 02-09-2021

O Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, με ανάρτηση του αναφέρθηκε στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζατουριάν:

“Σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη τόσο προσωπικά όσο και θεσμικά, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, να απευθύνω κι εγώ ένα τελευταίο αντίο, στον άνθρωπο που ήταν ταυτισμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας όσο λίγοι Ελληνες.
Είναι τόσο τεράστιο το μέγεθος του Μίκη που κάθε λέξη ακούγεται ελάχιστη. Τι να πει κανείς για τον άνθρωπο που μελοποίησε Ρίτσο, Σεφέρη, Ελύτη, Νερούδα, Λόρκα, με τα περισσότερα από τα μεγάλα του έργα να τα έχει συνθέσει στη πολη που μεγάλωσε κ δημιούργησε, τη Νέα Σμύρνη. Για τον άνθρωπο που έγραψε από όπερες, μουσική δωματίου, ορατόρια και μπαλέτο μέχρι λαϊκό και έντεχνο τραγούδι, μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο και κινηματογράφο.
Τον Μίκη είχα την τιμή να τον γνωρίσω πρώτη φορά από κοντά στη μεγάλη συναυλία που διοργανώσαμε προς τιμήν του την Πρωτομαγιά του 2003, στη συνέχεια το 2012, όταν είχα την ευθύνη της παραγωγής του ντοκιμαντέρ του Πολιτιστικού Οργανισμού “Η Νέα Σμύρνη του Μίκη Θεοδωράκη”, αλλά και το 2015, όταν τον επισκέφθηκα ξανά στο σπίτι του, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα για τα 90 χρόνια της ζωής και του έργου του, με τον Σάκη Ρουβά. Ήταν τότε που συνειδητοποίησα σε όλο τους το μέγεθος, όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά και την τεράστια γενναιότητα της ψυχής, την ευρύτητα του πνεύματος, το μεγαλείο της σκέψης.
Είμαι πραγματικά ευγνώμων που είχα την τύχη να γνωρίσω ένα τεράστιο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας.
Σκέφτηκα κλείνοντας να εκφράσω τα συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους με κάποιους από τους οποίους μας συνδέουν στενές φιλικές σχέσεις. Ωστόσο αν είναι να πει κανείς σήμερα συλλυπητήρια, πρέπει να το απευθύνει σε όλους τους Έλληνες”.

radio
Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Πρωτοσέλιδα

kygeias
kygeias